maanantai 24. syyskuuta 2012

14/100: Young's Bitter

Protz: Bitter

Tämä dopingnäytteen värinen bitteri kaatui lasiin perjantaitunnelmissa. Tässä tilanteessa se ei tarkoita järkyttävää humalaa vaan ainoastaan rentoa fiilistä.

YB:ssä oli mielestäni melko runsaasti happoja ja kaataessa muodostuikin mukava vaahtokerros. Oluessa oli mieto kukkaisen hunajainen tuoksu.

Maultaan olut oli hedelmäinen ja sanoisin jopa hunajainen. Maku oli jollain tapaa sekin kukkainen ja hieman sitruksinen, olematta kuitenkaan liian hapan.

Humalointi oli mielestäni hyvin balanssissa maun rungon kanssa. Tässä oluessa aletaan jo olla oikeiden asioiden äärellä! Tämä oli tässä blogissa maistelluista oluista tähän asti itselleni mieluisin. Humalointikin oli riittävä muttei liian voimakas. Humalointikin oli mielestäni kukkainen. Flower power!

Protz kuvailee olutta kirjassaan seuraavasti:
"The aroma is dominated by earthy Fuggles and peppery Goldings hops, balanced by biscuity malt and tart citrus fruit. Bitter hops fill the mouth but there is a good underpinning of bready malt and tangy fruit. Hops defeat all-corners in the finish: bittery, flowery, resinous and piny."

Huh huh, nyt melkein pyörryttää. Pidin itseäni ihan pöhkänä sitruunoiden ja kukkieni kanssa, mutta Protzhan löytää oluesta samoja vivahteita. Biscuity malt tuntuu olevan Protzilla jokaisessa oluessa eli pitää varmaan alkaa viljellä sitä enemmän itsekin. Melko todennäköistä nimittäin, että osuu "oikeaan". Ei vaiskaan, mutta tästä en sitä huomannut kukkaset taisivat sekoittaa pääni.

Huom! Protzin kirjassa on itseasiassa mainittu vain hanaversio YB:stä, jossa prosentteja on vain 3,7. En kuitenkaan pidä tätä samanlaisena mahalaskuna kuin Bishop Fingerin maistamista, jossa maistetun ja aidon version ero oli lähes kaksi prosenttia.

Hinta Alkossa 3,29 €/ 0,5 l

Young's Bitter 4,5 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 10,7 °P
  • väri  16,1 EBC
  • katkeroaineet  27,6 EBU
  • maltaina Maris Otter ja crystal
  • humalointina Fuggle ja Golding
  • hiivasta ei sen tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti