lauantai 19. tammikuuta 2013

Chichu Stout

Joulun tienoilla moni kaveri sai pienen jouluisen olutlahjan meikämandoliinolta: omatekoista chili-suklaa-stouttia.

Kyseessä oli neljäs itse pantu satsi ja omasta mielestä toistaiseksi onnistunein. Aiemmissa satseissa olen tyytynyt pelkästään valmiisiin humaloituihin tai humaloimattomiin mallasuutteisiin ja spraymaltaaseen. Tällä kertaa steeppasin mukaan myös makumaltaita ja keitin humaloinnin itse.

Nimihän on siinä mielessä hieman harhaanjohtava, että oluessa ei ole suklaata, mutta suklaamallasta, joka on ikeastaan vain paahdettua mallasta. Eli suklaan makua oluessa ei varsinaisesti ole, mutta häivähdys chiliä siitä kyllä mielestäni löytyy. Joskin chiliä olisi voinut laittaa hieman reilummaltikin.

Maltaina satsissa käytin 1,5 kg humaloimatonta tummaa mallasuutetta, 0,5 kg vaaleaa spraymallasta, 130 g suklaamallasta ja 380 grammaa karamellimallasta.

Humalointina toimi Fuggles 5,5 %, jota lisättiin keitokseen seuraavasti:
40 g 60 min
30 g 20 min
30 g 5 min.

Caramellimaltaan ja suklaamaltaan steeppasin siten, että mantelimyllyllä rouhitut maltaan lisättiin kahteen litraa 68 asteista vettä. Tämän jälkeen kattila käärittiin fleecehuopaan ja siirrettiin 50 minuutiksi kylmälaukkuun säilöön.

Reseptilaskurilla laskettu kantavierreprosentti satsille oli 14 platonia ja alkoholiprosentti 5,55 %. Katkeroaineipitoisuudelle laskuri antoi keitokselle arvon 32,75 IBU. Itse laskin kantavierreprosentiksi keitoksesta 13,25 platonia.

Viikon päästä siirsin satsin sekundääriin, jolloin voltteja oli ominaispainon mukaan kertynyt jo 4,2 prosenttia. Tässä vaiheessa laitoin käymisastiaan myös neljä itsekasvatettua rawit-chiliä, jotka olin kevyesti paistinpannulla paistanut. Lisäksi laitoin satsiin 100 grammaa veteen lioutettua ruokokidesokeria.

Viikon päästä satsi oli valmis pullotettavaksi. Ominaispainon avulla laskettuna alkoholiprosentti oli tässä vaiheessa 5,6%, mihin ei ole huomioitu ruokokidesokerin lisäämistä. Pullotusvaiheessa lisättiin vielä tähän 12 litran satsiin yhteensä 60 gramma panimosokeria pullokäymistä varten. Jos oletetaan pullokäymisen tuovan 0,3 % alkoholia lisää, niin etikettiin merkattu 6 % veikkaus alkoholimäärälle ei varmaan mene kauheasti metsään.
Väriltään Chichu on todella lävitsetunkemattoman musta. Tuoksussa on humalaa ja hieman myös hiivaa. Humalan tuoksu on aika selkeä. Liekö syynä vain yhden lajikkeen käyttö.

Oluen maku on paahteinen. Paahteisuus ei tosin ole ihan samanmakuista kuin esimerkiksi Carnegie Star Porterissa, mutta en osaa makua paremminkaan kuvata. Karamellimallas tuo makuun mukavasti makeutta ja keksimäisyyttä. Maussa on myös aivan pieni aavistus chilin poltetta. Tai polte on ehkä väärä sana, mutta pieni häivähdys chiliä löytyy.

Jälkihumalointi on melko voimakas. Humala maistuu myös makuna eikä vain katkerona ja siinä on mukana ruohon makua. Jos verrataan CSP:hen, niin oluen maku on jotenkin tunkkainen.  Aivan erilainen kuin edellinen. Jännä kombinaatio makeutta, ruohomaista humalaa ja loppukatkeroa.

En ole vielä kovin montaa pulloa päässyt itse juomaan, kun olen niitä jaellut tutuille. Mutta ne muutamat, jotka olen juonut, ovat kyllä maistuneet.

Chichu Stout 6% pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentista 13,25 °P (itse laskettu)
    •    väri 29,69 SRM=58,5 EBC (laskurin arvio)
    •    katkeroaineet 32,75 IBU (laskurin arvio)
    •    makumaltaina suklaa- ja karamellimaltaita
    •    humalointina Fuggles
    •    hiivana  kuivattu oluthiiva Safbrew T-58

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti