sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

61/100: Ayinger Celebrator

Jackson: Double Bock (Doppelbock)
Protz: Double Bock


Saksalainen punertavanruskea tuplapukki kaatui tuoppiin samettisen vaahdon kera. Oluen kuplat olivat todella pieniä ja suutuntuma näin ollen melko kermainen. Tuoksu oli paahteisen maltainen ja jollain tapaa melko omaperäinen. Paahteisuudessa oli nimittäin joku erikoinen vivahde. Oluen maku yllätti ja ensireaktio oli: hitto tämä on hyvää! En ole paljonkaan tuplapukkeja juonut ja tästä syystä odotin jotain Olvin tuplan tyyppistä. Maku ei ollut sinne päinkään.

Olut maistui paahteisen maltaiselle ja lopussa oli aimo tujaus humalointia, mutta vain hieman katkerohumalointia. Olut oli makea ja luumuinen. Alkuinnostus olutta kohtaan laantui melko nopeasti. Maku muuttui jotenkin tunkkaiseksi eikä siitä meinannut saada mitään irti. Tosin kaikki oluet eivät ole kompleksisia, vaan joissain tapauksissa oluen maku on ja pysyy joka siemauksella.
Jackson kuvailee Celebratoria kirjassaan seuraavalla tavalla:

"Celebrator has a gentle but appetizing hop aroma: soft, oily, coffeeish malt flavours; and a punch of figgy, spicy dryness in the finish."

Paahteisuus ja kahvimaisuus ovat tässä nyt minun ja Jackon näkemyseroja. Samoin viikuna ja luumu, mutta samoilla linjoilla oltiin. Ehkä kahvimaisuus on parempi kuin pelkkä paahteisuus kuvaamaan makua, sillä siinä oli tosiaan jotain originelliä.

Protz sanailee kirjassaan näin:

"… an entrancing aroma of creamy and roasted grain, coffee, figs and gentle hop resins. Ripe malt, dark fruit and spicy hops fill the mouth, while the long finish has a delicious bitter-sweet character with notes of figs, coffee and dry, gently bitter hops.

Protz näyttäisi olevan aika samoilla linjoilla kuin Jacko, mutta tekee hieman yksityiskohtaisemman selonteon.

Kaiken kaikkiaan tästä jäi positiivinen kuva ja voisin juoda toistekin. Uutta ykkössuosikkia oluesta ei tullut, mutta varmasti ostan tätä toistekin. Maussa ja etenkin paahteisuudessa oli jotain omaperäistä mitä en ole missään muussa oluessa maistanut. Omintakeisen makuinen siis.

Hinta Alkossa 3,01 € / 0,33 l.

Ayinger Celebrator 6,7 % pähkinänkuoressa:
    •    kantavierreprosentti  18,3 °P
    •    väri 128 EBC
    •    katkeroaineet 27 EBU
    •    maltaina pale, München, karamelli ja paahdettu
    •    humalointina Hallertau
    •    hiivasta ei tarkempia tietoja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti