maanantai 1. syyskuuta 2014

117: Belhaven 80 Shilling Export

Jackson: Scottish Ale
Protz: Scottish Ale

Tällä kertaa vuorossa tämä englantilainen kuparinruskea ale. Tuoppiin kumottu olut tuoksui lievästi paahteisen maltaiselta ja hieman humalalle, joka täydensi maltaista tuoksua mukavasti. Tuoksu oli samansuuntainen kuin esimerkiksi Bishops Fingerissä.

Maku seuraili tuoksua. Maussa on lievää kahvimaista paahteisuutta, ripaus rusinaa sekä  hentoisesti hedelmäisyyttä. Ehkä ajankohdasta johtuen olin maistavinani myös omenaisia vivahteita. Myös humala maistuu, mutta ei ole kovin kitkeränä läsnä kuten esimerkiksi bittereissä.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin:

“Belhaven 80/- has a full tawny colour; a smooth, firm, toasty palate; and a good flavour development, with a faint, jammy, pineapple note from the house yeast.”

Jos paahteisuutta kuvataan sanoilla toasty tai roasty, niin toasty on ehkä se miedompi vaihtoehto. Näin olen antanut itseni ymmärtää. Nämä on nimenomaan hennon paahteinen. Ehkä tuo arvailuni omenasta on oikeasti tuo Jackon mainitsema ananaksen häivähdys.

Protz puolestaan sanailee oluesta tähän tapaan:
“The beer is renowned for its luscious tart gooseberry fruit aroma and palate, balanced by toasted malt and spicy hops. Rich grain, tangy fruit and hop resins dominate the palate, with a finish that is dry, with good hop notes but dominated by nutty malt and a continuing presence of gooseberry fruit.”

Taattua Protz-laatua. Vähän kyllä tuo karviaisen korostaminen kummastuttaa, sillä ei mukana mielestäni ollut mitään siihen viittaavia voimakkaita vivahteita.

Meikäläinen ei pääse tällä ihan siihen kuuluisaan brittipubitunnelmaan, sillä sen mielikuvan luontiin vaadittaisiin ripaus humalan katkeroista takapotkua sekä lisää hedelmäisyyttä. Kokonaisuudessaan B80S on makumaailmaltaan melko mieto ja aika easy drinking, vaikka olut onkin tummemman puoleinen.

Saatavilla ainakin Kampin Super Marketista. Tarkkaa hintaa en nyt muista, mutta noin 3,5-4 € / 0,5 l.

Belhaven 80 Shilling Export 3,9 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 9,5 °P
  • väri 33 EBC
  • katkeroainepitoisuus 25 EBU
  • maltaina Pipkin pale, mustat ja kristallimaltaat, lisäksi nestemäistä panimosokeria
  • humalointina Goldings Variety (katkero) sekä Fuggles ja Goldings (aromi)
  • talon oma hiiva


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti