sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

144: Jopen Hoppenbier

Jackson: Spiced Ale

Maisteluvuorossa tämä samean keltainen hollantilainen. Oluen tuoksussa oli hiivaa ja sitruunaista humalaa. Ensipuraisulla mausta tuli mieleen IPA. Tosin maku ei ollut ihan niin katkeroinen, mutta kevyt mallasrunko yhdistettynä katkeroiseen puraisuun kumminkin. Maussa oli vehnäistä kepeyttä, sitruunaa sekä suuta kuivattavaa humalan katkeroa. 

Oluen kevyt runko oli vehnäisen viljainen ja humalan maussa oli hapanta sitruunaa ja greippiä sekä mausteisuutta. Hiivasta makuun tuli myös aavistus banaanisuutta. Omaan suuhuni tuo yhdistelmä, vetisen kevyt runko ja voimakkaat katkerot, ei ihan täysin toiminut. Maku oli kyllä omaperäinen ja myös hieman kompleksinen, sillä joka puraisulla löytyi hieman erilaisia vivahteita.
Jackson kuvailee JH:iä kirjassaan tähän tapaan:
“The beer has a citric aroma; an oaty creaminess; a spicy palate that becomes fruity and then tart; and a sherbety, talc-like, scenty finish, dry and clinging.”

Jackohan on meikäläisen kanssa aika samoilla linjoilla. Nimestä on muuten tiputettu keskeltä Haarlems pois. Olut on Jacksonin mukaan herätetty henkiin vuonna 1994 ensimmäisen humaloidun oluen pohjalta, jonka uskotaan valmistetun Haarlemissa vuonna 1501. Jännä muuten, että olut on ison J:n mukaan spiced ale, vaikka hän toteaa, että valmistuksessa ei ole käytetty mausteita, vaan ainoastaan maltaita, humalaa, hiivaa ja vettä.

Ihan mielenkiintoinen olut. Ei tästä mitään suosikkia ensimaistamisella tullut, mutta kyllä tätä voi toistekin makustella.

Hinta BeerNavigatorissa 1,90 € / 0,30 l

Jopen Hoppenbier 6,8 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 16 °P
  • väristä ei tarkkaa tietoa
  • katkeroainepitoisuus 40 EBU
  • ohra- ja vehnämaltaat sekä kaura
  • humalointina Hallertau
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti