lauantai 9. huhtikuuta 2016

176: Sierra Nevada Bigfoot

Protz: Old Ales, Barley Wines & Vintage Ales

Maistelussa tällä kertaa tämä jenkkiläinen kauniin oranssinruskea ohraviini. Lasiin kaadettaessa olut muodosti pinnalleen runsaan beigen vaahtokukan. Oluessa oli todella vomakas hedelmäinen ja humalainen tuoksu. Siinä oli greippiä sekä ruohomaisuutta.

Maku seuraili tuoksua ja oli greippisen hedelmäinen ja ruohoinen. Alussa maltaisen makea ja hedelmäinen, keskivaiheilla alkoholinen ja lopussa runsaan sitruksisen ja mausteisen humalainen. Maussa oli tuon ruohon lisäksi jotain havupuuta tms. ehkä kuusta tai katajaa. Maussa oli myös jotain lääkeyrttisyyttä, joka oli aika omaperäisen makuista. Maku oli kompleksinen ja tarjosi joka puraisulla jotain uutta.
Protz kuvailee olutta kirjassaan näin:

“Unusually for barley wine, it is the hops that dominate, bursting on to the nose with bitter and piny resins and tart citrus fruit. Malt struggles to make appearance on the aroma but starts to build in the mouth with rich grain and warming alcohol. The finish leaves tyre marks on the back of the throat due to the massive hop attack, but there is a good balancing malty and nutty note from the grain.”

Kuvaus on kyllä ihan nappiin. Mallas jää tuoksussa humaloinnin jalkoihin, mutta maussa se on läsnä perinteiseen barley wine -tyyliin ja samaan tapaan kuin esim. harvest aleissa. Humaloinnin kanssa tämä on kieltämättä oluttyyliltään aika lähellä double ipaa. Kieltämättä panimo kutsuukin olutta barleywine style aleksi. Itse kutsuisin DIPA style barleywineksi. Tarkasta tyylilajikategorisoinnista riippumatta kyseessä on erittäin maukas ja monipuolinen olut, jota voi suositella kaikille voimakkaasti humaloitujen oluiden ystäville. Humalointi ei kuitenkaan ole oluessa se itse tarkoitus, vaan täydentää loistavasti muuta makupalettia. 

Hinta Saveur Bieressä 5,60 € / 0,355 l.

Sierra Nevada Bigfoot 9,6 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 23 °P
  • väristä ei tarkkaa tietoa
  • katkeroainepitoisuus 90 IBU
  • maltaina 2-tahoiset ohra- sekä caramel-maltaat
  • katkerohumalointina Chinook ja aromihumalointina Cascade, Centennial ja Chinook
  • hiivana pintahiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti