lauantai 26. huhtikuuta 2014

111: Weihenstephaner Kristall Weissbier

Jackson: Kristall Weisse / Weizen

Henkilökohtainen kesäolutkauteni käynnistyi tällä saksalaisella kullankeltaisella kristallinkirkkaalla vehnäoluella. Raikkaassa kevätsäässä nautitun oluen pinnalle muodostui runsas vaahtokukka ja hiilihapot tanssivat tuopissa pirteinä aurinkoisessa säässä kimaltaen.

Oluen tuoksussa oli tuttua vehnäoluttunnelmaa: hiivaista banaanisuutta ja hieman mausteisuutta.
WKW:n maku yllättää runsaudellaan. Vaaleaksi olueksi maku on tuhdin oloinen. Maistuu siis maltaiselle ja mausteiselle. Makean maukkaassa oluessa on myös tuttua banaanifleivöriä aimo tujaus.

Jacksonin lämpötilasuositus on 9-12 °C. Itse tuli nautittua hieman lämpimämpänä parin tunnin jääkaappiviilennyksellä. Näin ollen olut ei ainakaan ollut liian kylmää ja näin muuttunut vetiseksi. En kyllä ihmettele miksi Jackson on valinnut Weihenstephanilta niin monta olutta opukseensa. Tosin tätä ja Hefe Weissbieriä olisi ollut mielenkiintoista maistella rinnakkain. Nyt on paha mennä sanomaan kumpi on esimerkiksi banaanisempi tai maultaan makeampi. Maukkaita toki ovat molemmat. Oma perstuntumani on, että hefessä olisi aina enemmän makua. Olen vetänyt tällaisen ylistyksen sillä perusteella että suodatetussa versiossa on aina otettu jotain pois, jota hefessä on. Tämä vaatii vielä empiiristä tutkimusta.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin:
"The fruity notes typical of all wheat beers, but especially characteristic of the Weihenstephan range, are at their clearest and least cluttered in this bright, filtered version. Although it is quite light in body, it has rich, fresh aromas and juicy flavours. Here, the banana-like notes found in many wheat beers are given a tropical intensity by a suggestion of mango, and sharpened by a tinge of blackcurrant. These flavours are predominently owed to the house yeast. This is a spritzy, refreshing beer."

Mangon voin ymmärtää, mutta mustaherukkaa en kyllä osaisi tästä löytää varmaan ikinä. Jotakin mausteisuutta tässä kyllä on mielestäni myös. En osaa mitään selkeää maustetta oikein nimetä. Jotain mikä viittaa kardemummaan tai itse asiassa ehkä taatelin makuun. Ehkä mielleyhtymä juontaa juurensa oluen makeuteen.

Mainio olut. Suosittelen maistamaan.

Hinta BeerNavigatorissa 1,75 € / 0,5 l.

Weihenstephaner Kristall Weissbier 5,4 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentti 12,9 °P
  • väri 8,2 EBC
  • katkeroainepitoisuus 15 EBU
  • maltaina vehnä- ja ohramaltaat
  • humalointina Hallertauer Magnum- ja Hallertauer Perle -humalat 
  • talon oma hiiva

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti