Jackson: Bière de Garde
Protz: Bière de Garde
Meripihkanvärinen ranskalainen kaatui tuoppiin muodostaen oluen pintaan hennon pienikuplaisen vaahdon. Oluen tuoksu oli pullahiivamainen ja banaaninen. Mieleen tuli heti sahti. Myös maku oli mielestäni melko lähellä sahtia. Lisänä voimakkaammat poreet sekä suht tuhti humalointi.
Oluen maku oli kinuskimaisen makea eli paahteista sokeria sekä banaanifleivöriä. Lisäksi tummaa hedelmäisyyttä ja rusinaa. Lopussa lääkeyrttisen mausteista humalointia. Myös reilu alkoholipitoisuus toi makuun makeutta. Maku oli jonkin verran kompleksinen.
Jackson kuvailee LCA:ta kirjassaan näin:
“It pours with a big head and is very aromatic; has a spicy, aniseedy aroma and palate; and a slightly oily texture. It is a very good example of the style, and is a excellent beer with spicy foods.”
Minä kun en saanut kunnon vaahtokukkaa aikaan, mutta näköjään ammattilaiset osaa tämänkin paremmin. Meikäläisen lääkeyrttisyys on varmaan tuo Jackon anismaisuus. Kieltämättä oluen tekstuuri oli hieman paksu eli öljymäinen.
Protz kertoo oluesta puolestaan seuraavaa:
The russet-coloured beer throws a big fluffy head and has a spicy (coriander?), earthy hop resins and toffee-malt bouquet. Rich, slightly burnt grain and raisin fruit fill the mouth with a gentle hop balance. The finish s long and complex, bittersweet to begin but with a spicy dryness at the end, balanced by vinous fruits and chewy malt.”
Protz on pitkälti samoilla jäljillä meikäläisen kanssa. Molempien herrojen kuvaukset voi kyllä allekirjoittaa. Olut voisi toimia juurikin mausteisen ruuan kanssa. Ei ole kyllä mitään helpostijuotavaa tavaraa ja tuhtiudessaan sopisi mielummin kylmään loppukesän iltaan lämmikkeeksi kuin kuuman kesäpäivän janonsammuttajaksi. Ihan mielenkiintoinen olut ja maistamisen arvoinen, mutta ei tästä itselleni ainakaan mitään uutta suosikkia kuitenkaan tullut.
Hinta Saveur Bieressä 2,80 € / 0,33 l.
La Choulette Ambrée 8 % pähkinänkuoressa:
• kantavierreprosentista ei tietoa
• väristä ei tarkkaa tietoa
• katkeroainepitoisuudesta ei tietoa
• maltaina palet, munichit ja carat
• humalointina flandersilaiset humalat sekä saksalaiset Hallertaut
• hiivasta ei tarkempaa tietoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti