lauantai 28. toukokuuta 2016

183: Lefebvre Saison 1900

Jackson: Saison

Tuopissa tällä kertaa tämä lähes sinapinkeltainen samea belgialainen saison. Olut kaatui lasiin runsaasti vaahdoten. Oluen tuoksu oli mieto, hieman lagermaisen humalainen ja aavituksen hiivainen.

Oluen maku oli ensipuraisulla todella metallinen. Suuntuntuma oli erittäin poreileva pienikuplaisen reippaan vaahdon johdosta. Maku oli hieman hedelmäinen sekä voimakkaan mausteisen humalainen. Pullon etiketissä lukee, että oluessa olisi käytetty jotain mausteita. Liekö sitten että tuo maku tulee mausteista eikä humalasta. Ainakin se iskee jo maun alkuvaiheessa, eikä humalaisena jälkimakuna. Toki alkumakukin voi tulla humalasta, mutta suuta kuivattava efekti yleensä iskee vasta maun lopussa ja nyt se hyppää silmille jo maun alkuvaiheessa. 
Aluksi tuntui, että tuo mausteinen maku oli aivan liian hallitseva. Olutlasin pohjan häämöttäessä suu alkoi kuitenkin jo hieman turtua mausteisuuteen ja takana vaaniva sitruksinen hedelmäisyys, viljava maltaisuus ja hiivan maku alkoivat erottua.

Aika saman tyyppinen kuin Saison Dupontin ainakin näin jälkeen päin kun lukee siitä tekemääni kuvausta. Tosin siinä humalan katkerot alkoivat voimistua loppua kohti salakavalasti, kun tässä ne/mausteet puolestaan olivat täydessä iskussa jo heti alkumetreiltä asti.

Jackson kuvaa olutta kirjassaan näin:
“Saison 1900 has a firm, hard-toffee maltiness, developing to a spritzy, citric finish.”

Lyhyestä virsi kaunis, mutta ei mainintaa mistään mausteista. Eikä myöskään valmistajan sivuilla, vaan kaupallisessa kuvauksessa puhutaan vain vanilijasta. Ehkä mausteisuus tulee siis humaloinnista. Humalasta on saatu paljon irti makua, mutta ei överisti katkeroa, sillä suutakuivattava vaikutus ei ole kovin suuri jälkimaussa.

Ei tästä mitään omaa suosikkiani tullut. Suosittelen ennemmin maistamaan vaikkapa Saison Dupontia tai Paljas Saisonia.

Hinta Saveur Bieressä 1,80 € / 0,33 l.


Lefebvre Saison 1900 5,4 % ei löytynyt pähkinänkuoreen enempää informaatiota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti