Eilen satoi ensilumi, joten oli perjantain ratoksi lupa ottaa hieman lämmikettä. Vuorossa siis tämä joulunpunainen belgialainen, jonka tarjoilulämpötilasuositus on 70 °C. Ei muuta kuin oluet kattilaan ja lihalämpömittari laulamaan. Noin 60 asteen kohdilla olut alkoi kuohumaan ja hiilihapot muuttuivat vaahdoksi, josta muodostui reipas vaahtokukka oluen pinnalle.
Oluen tuoksu oli mausteinen ja marjainen. Koska pullon kylkeä koristavat kirsikat ja nimikin viittaa kyseiseen marjaan, lienee marjainen tuoksu tarkemminkin kirsikan tuoksua. En tosin sitä aivan selkeästi tuoksusta erottanut. Oluen maku on kirpeä ja kirsikkainen. Tässäkin aluksi maku oli vain yleisesti marjaisa, mutta pikkuhiljaa aloin erottamaan mausta selkeästi kirsikan, kun olut hieman jäähtyi. Oluessa ei lämmityksen johdosta ollut jäljellä laisinkaan hiilihappoja. Myös muut oluelle melko perinteiset elementit kuten maltaan ja humalan maut loistivat poissaolollaan. Makunautinto ei ollut siis ihan oluiden perinteisimmästä päästä tai siis siitä päästä, mihin itse on tullut totuttua.
Lämmin, mausteinen ja marjainen. Tästä tulee väkisinkin mieleen glögi. LG on piristävää vaihtelua ainaiselle glögin kittaukselle ja ajaa aivan saman asian. Ei mikään mullistava makuelämys noin niin kuin olutmielessä. Toki erilaisuudessaan kokeilemisen arvoinen, mutta maku on omaan suuhuni aika yksioikoinen. Olisi ehkä pitänyt pinnistellä hieman kovemmin, jotta olisin tunnistanut käytetyt mausteet, mutta ne eivät olleet mielestäni kovin helposti tunnistettavissa, joten tyydyin vain sippailemaan lämmikettä.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan seuraavaan tapaan:
Neilikan ja kanelin lisäksi oluen maustamiseen on Jackon mukaan käytetty myös anista.
Yhteenvetona kirsikkainen ja hieman kirpeä, mausteinen ja lämmittävä kirsikkaolut. Suosittelen kokeilemaan talvi-iltojen lämmittäjänä.
Liefmans Glühkriek 6 % pähkinänkuoressa
• kantavierreprosentti 19,6 °P
• väri 49,4 EBC
• katkeroainepitoisuus 18 EBU
• maltaista ei tarkkaa tietoa
• humaloinnista ei tarkkaa tietoa
• hiivasta ei tarkempaa tietoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti