lauantai 5. joulukuuta 2015

156: Samuel Smith Imperial Stout

Jackson: Imperial Stout
Protz: Porters & Stouts

Valoa lävistämättömän musta stoutti kaatui lasiin reippaan vaahdon saattelemana. Oluessa oli mämmimäinen ja kotikaljamaisen maltainen tuoksu.

Maku oli ensipuraisulla hieman suklainen ja paahteinen. Alussa aavistus makeutta, joka kuitenkin kääntyy lopun suuta kuivattavaan humalointiin. Oluen suutuntuma oli miellyttävän kermainen pienine runsaine poreineen. Humalointi oli melko voimakas, enkä ensi kosketusten jälkeen löytänyt enään sitä suklaata. Humalointi ei kuitenkaan ollut liian voimakas tai mitenkään tunkkainen. Olut oli melko tasapainoinen. Ongelma vaan oli se, että maistelija oli tämmöinen tuohisuu, joten pienistä vivahteista ei saanut oikein kiinni. Näin ollen on vaikea löytää makua kuvaamaan muita sanoja kuin tasapainoinen ja kompleksinen.
Jackson kuvailee olutta näin:

“The “liguid Christmas pudding” character (raisins and burnt fruit) found in traditional imperial stouts show very well in this spicy example. It is also very rich, despite being less strong than some counterparts.”

Itse en kylä tuota rusinaa tai oikein tummaa hedelmäisyyttäkään havainnut, vaikka niitä koitin etsiä. Mausteisuutta toki humaloinnissa oli yllin kyllin.

Protz puolestaan kuvaa SSISia näin:

“It has a complex roasted barley, burnt currants, cappucino coffee and lactic sourness bouquet. Creamy malt, bitter and spicy hop resins and burnt fruit fill the mouth, while the finish bursts with sour fruit, roasted grain, bitter coffee and tangy hops.”

Selvästi tarvitsen vielä stoutinmaistelussa paljon treeniä. Onneksi kaapista löytyy vielä muutama harjoitusvastus.

Hinta Saveur Bieressä 4,50 € / 0,355 l.

Samuel Smith Imperial Stout 7 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentti 17 °P
  • väristä ei tarkempaa tietoa
  • katkeroainepitoisuus 35/50 IBU (lähteestä riippuen)
  • maltaina ohraa ja paahdettua ohraa sekä lisänä kandisokeria
  • humaloinnista ei tarkempaa tietoa
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti