keskiviikko 23. joulukuuta 2015

157: North Coast Brewing Old No 38 Stout

Protz: Dublin Dry Stout

Runsasvaahtoinen jenkkistout kaatui tuoppiin joulunodotustunnelmissa. Valoa lähes lävitsetunkemattoman ruskean oluen tuoksu oli kukkaisen ja ruohoisen humalainen, ehkä vähän sitruunainen.

Suutuntuma oli runsaas hiilihappoinen. Maku oli kahvisen paahteinen ja kuiva. Toisaalta humalan maku oli jonkin verran kukkainen ja sitä kautta toi mukaan myös hieman makeutta. Humalan voimakkuus ja paahteisuus olivat mielestäni hyvin balanssissa ja kokonaisuus oli erittäin tasapainoinen. Ruohoisen kukkainen humalointi oli erittäin maukas ja jätti suutakuivattavan jälkimaun.
Protz kuvaa NCBOD38S:ia kirjassaan näin:

“It has a wonderfully aromatic bouquet of bitter roasted grain, espresso coffee and tart hop resins. Hops, dried fruit, roasted grain and bitter chocolate build in the mouth, while the finish is deep with complex dark vine fruits, bitter grain and tangy hops, finally becoming dry.”

Mielestäni olut on makumaailmaltaan amerikkalaisen ja brittiläisen oluen sekoitus. Saman puolesta puhuvat oluessa käytetyt jenkkiläiset ja saksalaiset humalalajikkeet. Oluen tuoksu oli kyllä mielestäni täysin humaloinnin sävyttämä ja tästä syystä voimakkaan paahteinen maku tuli tavallaan yllätyksenä, sillä tuoksussa ei ollut mitään vihjettä siitä. Paahteisuutta ei ole oluessa viety överiksi eikä myöskään humalointia vaan en ovat hyvässä sopusoinnussa keskenään. Maukas olut siis.

Hinta Saveur Bieressä 5,30 € / 0,355 l.

North Coast Brewing Old No 38 Stout 5,4 % pähkinänkuoressa:
  • kantavierreprosentista ei tietoa
  • väri valmistajan mukaan onyksi
  • katkeroainepitoisuus 54 IBU 
  • maltaina palet, crystalit ja blackit sekä paahdettua ohraa
  • humalointina amerikkalainen Cluster ja saksalainen Hallertauer
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti