lauantai 15. helmikuuta 2014

100/100: Delirium Tremens

Jackson: Belgian-style Strong Golden Ale

(Ensimmäinen?) satanen paukkui tällä vaaleankeltaisella runsassvaahtoisella belgialaisella. Oluessa oli aavistuksen banaaninen, sitruunainen ja korianterinen tuoksu. Aluksi oluesta tuli mieleen La Chouffe, mutta tämä ei ole yhtä humalainen ja maltainen. Näin vahvaksi olueksi tämä on petollisen miedon ja juotavan makuinen. Ei kyllä uskoisi 8,5 prosenttiseksi. Miedolla ja juotavalla ei tässä yhteydessä ole mitään negatiivista kaikua. Tietynlaisesta miedosta vaikutelmasta huolimatta oluessa on kyllä makua. Oikeastaan maku on tarkemmin maisteltuna aikalailla Hoegaardenmainen, mutta toisin kuin Hoe, tämä ei ole vetinen vaan pysyy ryhdikkäänä loppuun asti. Ehkä johtuu juuri runsaasta alkoholimäärästä.

Todella makean makuinen ja mausteinen, mikä lisää vielä makeuden vaikutelmaa. Oluessa on hieman sitruksista hapokkuutta, mausteita kuten korianteria ja mieto runko.

Aivan käsittämätön olut. Pääsi säväyttämään ja jopa yllättämään. Osasin kyllä odottaa tältä jotakin, sillä luin jostain etukäteen tämän voittaneen vuonna 1998 parhaan oluen tittelin. Odotukset olivat siis korkeat, mutta kerrankin mielikuvat ja todellisuus kohtasivat tuopin äärellä. Todella onnistunut valinta satasen rajapyykin rikkojaksi siis.
Jackson kuvailee olutta kirjassaan näin;
"It has a very fruity aroma, reminiscent of greengages or gooseberries; a sweetish palate; and a lot of warming alcohol in a rather abrupt finish."

Viherluumua tai karviaista en kyllä bongannut, mutta makeutta ja hieman myös tuota lämmittävää alkoholia, mutta prosentteihin nähden melko vähän. Jännä juttu ettei Jackson mainitse mausteisuutta tai sitruksisuutta.

Todella erinomainen olut, jota kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla.

Hinta BeerNavigatorissa 2,10 € / 0,33 l.

Delirium Tremens 8,5 % pähkinänkuoressa:

  • kantavierreprosentista ei tarkkaa tietoa
  • väri 7,5 EBC
  • katkeroainepitoisuudesta ei tarkkaa tietoa
  • maltaista ei tarkkaa tietoa
  • humalointina Saaz ja Styrian
  • käyttö kolmella hiivalla: kaksivaiheinen käyminen sekä pullokäyminen

2 kommenttia:

  1. Satasta varmaan sopii onnitella, mutta mitäs jatkossa? Kai blogi jatkuu :) Vai pitääkö blogin nimi ainakin muuttaa tyyliin toistasataaolutta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos :)
      Juu, tarkoitus olisi jatkaa hyvin alkanutta matkaa :D Toista satasta lähdetään yrittämään. Urakka tosin vaikeutuu koko ajan, joten saa nähdä miten pitkälle päästään.

      Poista