lauantai 8. helmikuuta 2014

97/100: Jopen Koyt

Protz: Beers made with Fruit, Spices, Herbs & Seeds

Vuorossa tämä oranssinruskea vahva hollantilainen olut. Oluen tuoksu on voimakkaan hedelmäinen ja hieman hiivainen. Tuoksussa on persikkaa tai aprikoosia ja mausteisuutta.

Oluen maku on kompleksisen hedelmäinen. Olen maistavinani aprkoosia, persikkaa, luumua ja rusinaa. Oikein ei pääse selville mitä hedelmää siellä on, mutta minun suuhuni se on jotain eksoottista ja makeaa. Myös runsaan alkoholin huomaa, mutta se ei ole häiritsevä, vaan tukee hyvin kompleksisuutta. Lisäksi mausteinen humalointi ja alkoholi tukevat toisiaan jälkimaussa. 

Mukana on myös mausteisuutta: kardemummaa tai jotain sen tapaista. Hedelmäinen maku tuo myös jossain määrin mieleen siman käyneiden sitruunoiden maun.

Kompleksinen monipuolinen ja tuhti olut. Ei mitään kevyttä kamaa.
Protz kuvailee kirjassaan JK:ia seuraavasti:
"It has a rich spicy aroma of coriander with a woody, grassy note, along with nutty and creamy malt and light hops. Spices and rich malt fill the mouth while the finish is long and complex, with spices and creamy malt dominating."

Oletuksistani huolimatta oluen teossa ei ole käytetty hedelmiä, vaan mausteita. Protzin luokittelun perusteella tein olettamuksen, että tämä on tehty hedelmistä. Olut oli makea ja mielestäni oluessa oli hedelmäinen maku, vaikka Protz ei asiasta mitään mainitse. 

Kirjassaan Protz kertoo oluen perustuvan keskiaikaiseen oluen valmistustapaan, jossa humaloinnin käyttö oli kiellettyä. Humalan sijasta käytettiin mausteseosta, joka englanniksi on "gruit". Hollantilainen byrokratia kieltää oluen tekemisen ilman humalointia, joten myös humalaa on oluenteossa käytetty. Olueen käytetyistä mausteista Protz mainitsee nimeltä vain suomyrtin ja korianterin.

Kompleksinen olut, jossa riittää maisteltavaa ja ihmeteltävää varmasti useammaksikin nautintokerraksi.

Hinta BeerNavigatorissa 2,05 € / 0,30 l

Jopen Koyt 8,5% pähkinänkuoressa

  • kantavierreprosentti 18,5 °P
  • väristä ei tarkkaa tietoa
  • katkeroainepitoisuudesta ei tarkkaa tietoa
  • maltaina ohraa, vehnää ja kauraa
  • humalalajikkeista ei tarkempaa tietoa, lisäksi mausteseosta (gruit)
  • hiivasta ei tarkempaa tietoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti