Jackson: Barley Wine
Protz: Old Ales, Barley Wines, Vintage Ales
Maistelussa tällä kertaa tämä meripihkanvärinen belgialainen barley wine. Oluessa oli tyypillinen belgialaisen alen hiivainen ja hivenen humalainen tuoksu.
Maku on maltillinen ja tuhti. Makeaa karamellisuutta ja keksimäisyyttä sekä aavistus hedelmäisyyttä. Maukas humalointi tuo olueen makua, mutta ei paljoakaan katkeroa. Olut on lämmittävä ja voimakkuudessaan kunnioitusta herättävä. Makea kermaisa toffeinen maku, johon alkoholi ja humalointi luovat tujun jälkimaun.
Tätä olisi hyvin voinut harkita maistelevansa yhden tai kahden oluen jälkeen, jotka olisivat vieneet alkoholin maulta hieman terää pois. Olut on maultaan kompleksinen, kuten monet vahvemmat oluet tuppaavat olemaan. Tuoksu toi oikeastaan mieleen brittiläisen bitterin. Myös maussa on samaa hedelmäisyyttä ja keksimäistä mallasta kuin bittereissä. Bushin takapotku ei ole kuitenkaan yhtä kipakan katkeroinen, vaan enemmänkin alkoholin lämmön sävyttämä.
Makean keksinen, karamellinen ja hivenen hedelmäinen olut, jossa lämmittävä mausteiden humalainen jälkimaku.
Jackon kuvailee olutta kirjassaan tähän tapaan:
"The beer, reminiscent of an English barley wine, has a peachy, creamy aroma; a nutty, chewy palate; and a long, earthy, orange peel dryness in the finish."
Tuo "orange peel dryness" on kyllä erityisen onninstunut kuvaus kuivasta alkoholisesta jälkimausta.
Protz puolestaan sanailee kirjassaan näin:
"The finished beer has a rich barley sugar, nutty and peppery hop aroma, with malt, fruit and hops filling the mouth, and a lingering finish in which the richness of the malt and fruit is balanced by peppery hop resins. Its a warming and alcoholic beer, the perfect aperitif, according to the brewers."
Mielestäni onnistunut kuvaus oluesta. Komppaan täysin.
Kompleksinen belgian vahvin olut, joka ei jätä kylmäksi.
Hinta BeerNavigatorissa 2,50 € / 0,33 l.
Bush Ambrée 12 % pähkinänkuoressa:
- kantavierreprosentti 24 °P
- väri 7 (SRM)
- katkeroainepitoisuus 20 (IBU)
- maltaina palet ja karamellimaltaat
- humalointina East Kent Goldings ja Styrian Goldings
- hiivasta ei tarkempaa tietoa
Ei ole kyllä Bush Ambrée ainakaan 10 vuoteen ollut vahvin belgialainen olut. Samalla panimollakin on kolme erilaista 13% olutta, ja vahvin kaupallisesti valmistettu belgiolut taitaa olla tällä hetkellä Struisen tekemä (39%).
VastaaPoista
VastaaPoistasataaolutta11. helmikuuta 2014 7.15
Kiitos korjauksesta! Hassua kyllä, että nettisivuilla lukee silti teksti "company’s own yeasts give it an alcohol content of 12%, making it the strongest Belgian beer."
Panimon kotisivu